Voorwoord

Er hangt een heel leven aan een hypotheek­aanvraag

Dat er veel van een hypotheek afhangt, is voor u geen nieuws. Dat weet u al langer dan vandaag. Immers, klanten komen bij u met hun hele hebben en houden om de hypotheek te regelen.

Ronald Bruins

U krijgt inzicht in hun wel en wee en probeert, zoals een goede hypotheekadviseur betaamt en eendachtig uw zorgplicht, de klant zo ver mogelijk op weg te helpen. Hoe jonger degene voor u, hoe eerder de straat richting huizenkoop dichtloopt. U ziet dan een klant teleurgesteld uw kantoor uitlopen of droevig het telefoongesprek verlaten. ‘Nee, het valt niet rond te rekenen.’

Aha-erlebnis

Maar wist u dat het doodlopen van die straat ook andere gevolgen heeft? Ja, natuurlijk wist u dat. Maar wellicht staat u daar niet altijd bij stil? Vandaar ook dat een woonbericht van ING een aha-erlebnis bij me opriep. Als de keten vastloopt, loopt ook het leven van iemand vast. Denk niet alleen aan langer thuis wonen, maar ook aan later samenwonen, later kinderen, moeilijker van baan kunnen wisselen, enzovoorts. “Naast het gegeven dat het moeilijk is om een woning te bemachtigen, speelt mogelijk ook mee dat beide inkomens nodig zijn, waardoor het animo voor kinderen mogelijk ook wordt geremd”, schrijf ING. Dat woord ‘mogelijk’ mag er wat mij betreft wel af. Dat is gewoon zo. Beide inkomens zijn nodig om überhaupt een huis te kunnen bemachtigen en het verbaast me dan niet dan je nog eens nadenkt over kinderen. ‘Kunnen we het allemaal wel betalen?’

“Als de keten vastloopt, loopt ook het leven van iemand vast.”

Allerlei initiatieven

Bemoedigend is dat er allerlei initiatieven opkomen. Hoe duurzamer de woning, hoe meer er geleend kan worden. Maar er zijn ook fondsen voor starters en er zijn gemeenten die willen bijspringen. Wie dan in de gelukkige omstandigheden verkeert dat zijn of haar ouders willen bijspringen, kan een eind komen. Maar dan nog lukt het soms niet. Vanuit de vastgoedmarkt klinkt daarom de oproep aan achtereenvolgende kabinetten: bouwen, bouwen, bouwen. Alleen dat brengt de prijzen omlaag. Immers, het is een kwestie van vraag en aanbod. Wellicht helpt ook dat recent de rente weer wat omlaag is gegaan. Aan de hypotheekadviseur de taak om zich ten eerste tot duurzaamheid te wenden (want daarmee meer kans) en ten tweede om creatief te zijn om fondsen te verkrijgen.

Waar wringt de schoen?

Kortom, weet wat er te koop is en pak uw maatschappelijke taak. Niet om alles coûte que coûte door te laten gaan. Immers, u hebt rekening te houden met uw zorgplicht. Maar wel om te kijken of er met reële inkomstenstromen toch het een en ander te doen valt. Daarbij kunt u, mocht het niet rondkomen, wel aangeven waar de schoen wringt. Zodat de potentiële huizenkopers een reëel beeld hebben wat ze kunnen doen om aan hun financiële fitheid te werken. Dat lijkt me een prachtige maatschappelijke taak die u met verve op u kunt nemen.

Ronald Bruins, redactie Assurantie Magazine (ronaldbruins@vmnmedia.nl)