Centraal Beheer openingsbeeld

Centraal Beheer: “Hoe groen ben jij?”

Wel of geen zonnepanelen op je dak laten leggen? Nu investeren in een warmtepomp, of beter nog even wachten? Met de steeds veranderende wetgeving zijn zulke keuzes voor veel consumenten lastige vraagstukken. Zelfs voor een adviseur kan het een uitdaging zijn.

Afbeelding
Paul Bänziger: ‘Ik kan me goed voorstellen dat de gemiddelde consument wel wil verduurzamen, maar door de bomen het bos niet meer ziet.’
Paul Bänziger: ‘Ik kan me goed voorstellen dat de gemiddelde consument wel wil verduurzamen, maar door de bomen het bos niet meer ziet.’

Een bijdrage leveren aan een betere wereld, de energietransitie een handje helpen én profiteren van lagere energielasten: voor huiseigenaren zijn er redenen genoeg om hun woning te verduurzamen. 

Sommige verduurzamingsmaatregelen zijn makkelijk gedaan: denk bijvoorbeeld aan het vervangen van spaarlampen door ledlampen. “Niet voor niets is dit de populairste verduurzamingsmaatregel onder woningeigenaren”, zegt Paul Bänziger, senior commercieel manager bij Centraal Beheer. “Dat blijkt uit het recente Klimaatbewust Wonen-onderzoek onder ruim 1500 Nederlanders, dat het onafhankelijke onderzoeksbureau Memo2 voor ons heeft uitgevoerd.”

Het grootste deel van de huiseigenaren (67%) gebruikt spaargeld om verduurzamingsmaatregelen te financieren. Een aanzienlijk kleiner deel gebruikt hier z’n hypotheek (13%) of subsidies (12%) voor.

Lastige keuzes  

Ook de meer ingrijpende verduurzamingsmaatregelen, zoals het aanschaffen van hybride warmtepompen en het plaatsen van zonnepanelen komen in dit onderzoek naar voren. Bänziger: “En daarmee hebben we gelijk een heet hangijzer te pakken, want blijft die salderingsregeling voor zonnepanelen met de komst van het nieuwe kabinet nou wel of niet bestaan? En hoe zit het met de verplichting om cv-ketels vanaf 2026 te vervangen door hybride warmtepompen?”
 
“Ik kan me goed voorstellen dat de gemiddelde consument wel wil verduurzamen, maar door de bomen het bos niet meer ziet”, vervolgt Bänziger. “Want het bijbenen van alle relevante wetgeving in je vakgebied is één, maar als die wetgeving om de haverklap dreigt te veranderen, is adviseren soms een flinke uitdaging. Je kunt niet anders dan adviseren met de kennis die je op dat moment hebt.”

‘Duurzaam wonen-scan’   

Het is dan wel belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er bij je klanten speelt. Welke mogelijkheden heeft de klant om de woning te verduurzamen? En welke financiële middelen heeft hij tot z’n beschikking om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan? “Daar helpen we je graag bij”, zegt Bänziger. “Groen zit tenslotte in ons DNA. Die hulp begint al bij het inventariseren. Zo hebben we de gratis ‘Duurzaam wonen-scan’, waarbij je per adres ziet waar de kansen liggen, wat het kost en wat de terugverdientijd is.”

“Knoop doorgehakt? Kijk dan eens naar onze financieringsmogelijkheden, zoals het Groene Leningdeel. Dit leningdeel is speciaal ontworpen om mee te bewegen met de veranderende markt. Zo maken we het voor je klant gemakkelijker om duurzame investeringen te doen, ongeacht de huidige regelgeving.”

 

Dit artikel is gesponsord door Centraal Beheer.