Risico opslag

Adfiz roept geldverstrekkers op: maak verlaging risico-opslag makkelijker

Adfiz roept hypotheekverstrekkers op om de verlaging van de risico-opslag te vereenvoudigen. Door de hoge inflatie en dito energiekosten dreigen veel mensen in financiële problemen te komen. Adfiz ontvangt signalen van zijn leden dat veel consumenten door de stijgende huizenprijzen waarschijnlijk in aanmerking komen voor verlaging van de hypotheekrente.

De branchevereniging legt uit dat dit mogelijk is omdat geldverstrekkers een percentuele risico-opslag op de hypotheekrente hanteren voor hypotheken die niet onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen. Deze risico-opslag wordt opgelegd als de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning hoger is dan een bepaald percentage, bijvoorbeeld 50 procent. 

Adfiz laat weten dat het door de stijgende huizenwaarde kan lonen om na te gaan of dit kan leiden tot een lagere risico-opslag. “Bij voorkeur door alle drie de methoden om de waarde van het huis toe te staan, en wel tot een percentage van 90 procent van de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van het huis. Hierbij zou de WOZ-waarde dan volledig meegenomen kunnen worden, zeker ook omdat de WOZ-waarde vaak al achterhaald is.”

Volgens de branchevereniging zijn de risico’s voor hypotheekaanbieders hiervan beperkt. Tegelijkertijd zou het eenvoudig verlagen van de risico-opslag voor consumenten wellicht een verschil kunnen maken.