Inflatie op de hypotheekmarkt

De aankomende recessie biedt kansen

Met een inflatie van 12 procent en nog altijd stijgende energieprijzen, lijken we af te stevenen op een recessie. Daarnaast lijkt de groei van de huizenprijzen te stabiliseren. En het aantal hypotheekaanvragen is gedaald. Wat zijn de trends en wat betekent dat voor de hypotheekadviseur?

Ruud de Man: “Het geld dat nu elke maand naar de gasrekening gaat, kan niet meer in het pensioenpotje worden gestort.”

“De huidige trend zet mensen aan tot besparen. Toch kun je daar als adviseur wel iets mee.” Aan het woord is Ruud de Man, propositiemanager bij Centraal Beheer. “Het zet hen mogelijk ook aan het denken, over hun oude dag bijvoorbeeld. Want het geld dat nu elke maand naar de gasrekening gaat, kan niet meer in het pensioenpotje worden gestort. Het geven van financieel advies wordt daarmee nog belangrijker. Zodat mensen weten waar ze financieel aan toe zijn. Daar liggen kansen voor adviseurs.”

Rente steeg het afgelopen halfjaar fors

In januari van dit jaar was de 10-jaarsrente voor de Leef Hypotheek van Centraal Beheer nog 1,38%. Begin september was diezelfde rente 3,58%, bijna 2,5 keer zo hoog dus. De hogere rente heeft impact op de leencapaciteit. Vooral starters ondervinden daar nadeel van. En ook de hausse op de oversluitmarkt lijkt met de opgelopen rente voorbij te zijn.

Verwachting is dat de rente verder stijgt 

De centrale banken gebruiken de rente namelijk als instrument om daarmee de inflatie te corrigeren. Het lenen van geld wordt duurder door de stijgende rente. Dus consumenten die nog iets willen regelen, zouden nu nog van de mogelijkheden gebruik kunnen maken om relatief goedkoop geld te lenen. Bijvoorbeeld om besparingen te realiseren door hun huis te verduurzamen.

Forse inflatie 

Volgens het CBS steeg de inflatie in augustus naar 12%. In juni was dit nog 8,6%. Goederen en diensten zijn daarmee veel duurder dan dezelfde periode vorig jaar. De stijging wordt vooral veroorzaakt door de hogere energieprijzen. Maar ook de prijzen voor voedsel, kleding en huurwoningen dragen bij aan de inflatie.

Consumentenvertrouwen op een dieptepunt

Of dat allemaal nog niet genoeg is, bereikte in augustus het consumentenvertrouwen voor de 4e keer dit jaar een dieptepunt. Nog nooit waren mensen zo negatief over de economie en hun financiële situatie. Het CBS constateert daarbij dat consumenten het geen goede tijd vinden voor grote aankopen. Ook in de hypothekenmarkt lijkt dit zichtbaar te worden door een daling van het aantal aanvragen. Toch liggen er nog wel kansen.
 

‘Het klinkt tegenstrijdig, maar u kunt uw klant helpen met kosten te besparen door de hypotheek te verhogen’

Verhoging hypotheek voor lagere energierekening en meer woongenot

“Het klinkt tegenstrijdig, maar u kunt uw klant helpen met kosten te besparen door de hypotheek te verhogen,” vervolgt De Man. “Daarmee kan de klant zijn huis dan verduurzamen. De maandlasten worden weliswaar hoger, maar de investering weegt in het algemeen op tegen de voordelen die de klant eraan overhoudt: lagere energiekosten, meer wooncomfort en waardevermeerdering van de woning. En verduurzaming staat ook bij de overheid hoog op de agenda. Wist u dat de overheid een voorstel heeft uitgewerkt waarbij in de toekomst woningen met energielabel E of lager niet meer mogen worden verhuurd? Of er ook zoiets komt voor koopwoningen, is nog niet bekend.”

Centraal Beheer geeft duurzaamheidsadvies

Via de website van Centraal Beheer kan uw klant met een zelfscan eenvoudig kijken naar de mogelijkheden om te verduurzamen. Ook kan hij voor € 49 euro een online persoonlijk duurzaamheidsadvies aanvragen. En met de Centraal Beheer Calcasa Desktop taxatie, voor slechts € 85, kunnen de kosten voor het aanpassen van de hypotheek beperkt blijven.

Ook oudedagvoorzieningen bieden mogelijkheden

Wat gaat u doen als in de toekomst de hypotheekproductie verder daalt? Als het aan De Man ligt, hoeven adviseurs nog lang niet bij de pakken neer te gaan zitten. “We zien dat steeds meer adviseurs de verbreding opzoeken en zich ook gaan richten op oudedagsvoorzieningen. Ook daarvoor kunt u met uw klant bij Centraal Beheer terecht. De onlangs geïntroduceerde overlijdensrisicoverzekering op 2 levens en pensioenproducten voor zowel de opbouw- als uitkeringsfase bieden een ruim scala aan mogelijkheden. Daaraan is sinds kort voor de werkgeversmarkt ook het Centraal Beheer PPI aan toegevoegd.”

Samenwerking voor lijfrente- en pensioenproducten is zo geregeld

“Adviseurs kunnen heel eenvoudig bij ons terecht voor 3e pijlerproducten”, besluit De Man. “Kantoren die voor hypotheken zakendoen met Centraal Beheer, hebben de leverings- en bemiddelingsovereenkomst al getekend. Die kunnen we snel uitbreiden met de 3e pijler. Het maakt daarbij niet uit of je op een groot of klein kantoor werkt. Iedereen is welkom. Stuur gerust een bericht aan mijn collega Marcel.de.Wit@centraalbeheer.nl.” 

Dit artikel is gesponsord door Centraal Beheer.