Hypotheekadviseurs Sibren Schiltkamp en Tanja Veerman

Twee hypotheekadviseurs. De een net in loondienst, de ander een ervaren adviseur die als zzp’er werkt: Sibren Schiltkamp en Tanja Veerman.

Adviseurs zetten Stip op de horizon voor klanten en zichzelf

‘Wij blijven als adviseur groeien voor het beste advies’

Twee hypotheekadviseurs. De een in loondienst met een jaar ervaring, de ander een ervaren adviseur die als zzp’er voor Stip werkt. Wat hen verbindt? Zich ontwikkelen en kunnen sparren met ervaren collega’s. Maar ook: klanten financiële rust geven met maatwerk.

Tanja Veerman is zelfstandig hypotheek- en financieel adviseur. Na ruim 15 jaar in loondienst als financieel adviseur, koos ze voor het nog jonge Stip. Waarom? Veerman: “Wat mij aantrekt, is dat ik zelfstandig kan zijn en toch kan werken met een hele leuke, professionele club met een groot hypotheekaanbod.”

Sibren Schiltkamp werkt als adviseur in loondienst. Hij was zijn carrière gestart als vinoloog bij een wijnveilinghuis, maar de pandemie gooide roet in het eten. “Ik kon bij Hypotheekberekenen, waar Stip uit is voortgekomen, aan de slag om hypotheekleads te genereren.” Door zijn dagelijkse contacten met adviseurs groeide zijn enthousiasme voor het vak. “Ik ben mijn Wft’s gaan halen en heb me kunnen klaarstomen als adviseur.”

‘Wat ik het belangrijkst vind, is dat ik klanten goed kan helpen’

De adviseurs krijgen veel ruimte voor initiatief. “Iedereen om mij heen is een huis aan het kopen”, zegt Schiltkamp. “Ik deel letterlijk op alle borrels kaartjes uit. Klanten aanbrengen gaat me goed af en mijn ‘stip op de horizon’ is als zelfstandige gaan werken. Maar wat ik het belangrijkst vind, is dat ik klanten goed kan helpen.”

Ook oriënteren de adviseurs zich op nieuwe kansen. Veerman: “Ik kijk naar wat we meer kunnen doen. Natuurlijk heb ik mijn Wft’s, maar ik ben ook Register Estate Planner. Voor mij is niet alleen de hypotheek, maar het hele financiële plaatje van de klant belangrijk. Hoe ziet je situatie eruit? Waar sta je over tien of twintig jaar?” Het advies breder trekken is ook wat Schiltkamp wil en daarom volgt hij de FFP-opleiding Financial Planning.

Sibren Schiltkamp

Sibren Schiltkamp: “Als ‘stip op de horizon’ zie ik de optie om me als zelfstandige te ontwikkelen.”

Financiële rust creëren

Meedenken met klanten staat bij de adviseurs centraal. Veerman vindt: “Het gaat om die stip op de horizon, zoals klanten die willen genieten van hun overwaarde. En starters geef ik mee: let op wat je koopt. Een label E of F heeft gevolgen voor je energierekening. Kijk ook goed naar de Vereniging van Eigenaren. Is het onderhoudsplan op orde? Is er genoeg geld om te verduurzamen?”

De focus ligt nu nog op hypotheken, maar Stip biedt al ORV, AOV en werkloosheidsverzekeringen. Veerman: “Dat is niet raar, want we bestaan nog geen twee jaar. Het is belangrijk dat je wat je doet, goed doet. Maar we gaan meer de kant van financiële planning op en starten eind dit jaar met schadeverzekeringen. Mijn missie is mensen bewust maken van hun financiële situatie en financiële rust creëren. Zodat je in alle rust in je woning kan wonen en prettig met pensioen kan gaan.”

Tanja Veerman

Tanja Veerman: “Mijn missie is mensen bewust maken van hun financiële situatie en financiële rust creëren.”

Pallet verandert, marktvraag blijft

Schiltkamp en Veerman verwachten dat de hypotheekmarkt sterk blijft, ondanks de hogere rentes. “We hebben al zoveel crisissen gehad. Het blijft een markt met weinig aanbod en veel vraag. Ook zie je een grote behoefte aan verduurzamen”, zegt Veerman. Schiltkamp vult aan: “Verduurzamen bespaart honderden euro’s, meer dan de kosten van een hogere rente. Verder wordt je huis dankzij de verduurzaming meer waard.”

Ook in de zakelijke hypotheken verandert het pallet snel. “In de beleggersmarkt is de enorme stijging er wel uit. De rentestijgingen en de aangekondigde belastingmaatregelen maken beleggen minder aantrekkelijk. Maar als beleggers gaan verkopen, biedt dat weer kansen voor de krapte op de koopwoningmarkt”, zegt Schiltkamp.

Meebouwen aan jong bedrijf

In twee jaar tijd is de scale-up al gegroeid naar 22 adviseurs. Stip is onderdeel van het Duitse Clark, het snelst groeiende intermediair van Europa met Allianz als grootaandeelhouder. Waarom zou je adviseurs aanraden mee te groeien? Schiltkamp: “Bij Stip heb je alle vrijheid. Ik heb veel maatwerkcasussen. Mensen die al bij andere adviseurs ‘nee’ te horen hebben gekregen. Wij zijn geen dozenschuivers en zoeken echt naar oplossingen. Er is meer mogelijk dan mensen denken.” 

De adviseurs hebben altijd een goed gevulde agenda én een goede balans tussen werk en privé, zelfs met honderd hypotheekzaken per jaar. “Ik kan me focussen op advies geven, dankzij onze moderne systemen en een online portal voor klanten. Daarin uploaden ze hun documenten en kunnen ze de voortgang bekijken”, zegt Veerman. 

Ook de goede coaching en begeleiding vinden de adviseurs belangrijk. “Ik heb hier de perfecte leerschool om me zo snel mogelijk te ontwikkelen. Als ik FFP heb, wil ik me verbreden in verzekeringen, want mijn zakelijke klanten hebben daar vragen over”, zegt Schiltkamp.

Veerman is het helemaal eens met haar collega: “Je kan bij Stip blijven groeien, ook als zelfstandige. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen om mensen in de breedte te kunnen helpen en hun financiële situatie inzichtelijk te maken. Ik zou adviseurs die iedere dag willen werken aan een betere versie van zichzelf, zeker aanraden met ons te praten!”

Dit artikel is gesponsord door Stip