Van het meedenken met de klant tot aan preventieve hulp – accountmanager Marjo Bosman van Klaverblad Verzekeringen somt drie voordelen op van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van deze coöperatieve verzekeraar.
1. Er wordt echt met klanten meegedacht
Veel ondernemers hebben geen vastomlijnd beroep. Ze vervullen bijvoorbeeld twee beroepen of voeren het beroep net even anders uit dan verwacht. Daarom kijkt het acceptatieteam van de verzekeraar verder dan een beroepsdefinitie en de risicoklasse die daarbij hoort. Accountmanager Marjo Bosman van Klaverblad Verzekeringen: “We kijken bijvoorbeeld samen naar hoe de week van een klant eruitziet en onder welke risicoklasse iemand op basis daarvan valt. Daarover gaan we met diegene in gesprek.”
Dat meedenken geldt niet alleen voor het acceptatieteam, maar ook voor het AOV schadeteam. Wanneer er iets gebeurt, is er binnen het team één iemand met wie een klant contact heeft. Deze zal hem persoonlijk begeleiden en ervoor zorgen dat hij de hulp krijgt die nodig is. Of dit nu financiële hulp is, hulp door omscholing of professionele hulp in de vorm van een coach, organisatie- of arbeidsdeskundige. Er wordt gekeken naar iemands specifieke situatie en de vlakken waarop hulp kan worden geboden, zoals blijkt uit deze ervaring van Thomas Dupon.
2. Gewoon goede voorwaarden
Dat de klant daadwerkelijk krijgt wat hij verzekert: het klinkt heel vanzelfsprekend, maar is in de praktijk niet altijd zo. Marjo Bosman: “Wij verzekeren het bedrag dat we samen in het acceptatieproces met elkaar hebben afgesproken. Het is bij ons niet zo dat een klant na drie jaar weer opnieuw cijfers moet aanleveren waarop het verzekerd bedrag wordt gebaseerd. Ook is beroepsdekking mogelijk, dus zonder re-integratieverplichtingen buiten het eigen werk, en hebben we arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zonder correctiebepaling. Inkomsten uit bronnen die losstaan van arbeidsongeschiktheid staan daar bij ons ook echt los van. Op het moment dat een klant arbeidsongeschikt raakt, is de uitkering echt op basis van arbeidsongeschiktheid.”
3. Preventief helpen
Aangezien het bij de verzekeraar echt om mensen draait, vinden ze het daarbij ook belangrijk om te helpen nog voordat er iets aan de hand is. Marjo: “We hebben eigen arbeidsdeskundigen en zetten coaches in die iemand in verschillende situaties al preventief kunnen helpen. Per geval kijken we naar wat iemand werkelijk nodig heeft om weer gezond en met plezier verder te kunnen. Zo kan het zijn dat een klant baat heeft bij coachgesprekken of bij de inzet van een organisatiedeskundige die kijkt hoe hij zijn werk of organisatie net even anders kan inrichten.”
‘Per geval kijken we naar wat iemand werkelijk nodig heeft om weer gezond en met plezier verder te kunnen.’
Verplichte AOV per 2027?
Naar verwachting zijn zelfstandigen op z’n vroegst vanaf 2027 verplicht om een AOV af te sluiten (met een disclaimer, want het is uiteindelijk aan de overheid zelf om te bepalen of een verplichte AOV daadwerkelijk per 2027 van start gaat). Daarmee wil de regering iedere zelfstandig ondernemer een minimaal financieel vangnet bieden. Ondernemers die al een AOV hebben welke gelijkwaardig of beter is, krijgen mogelijk een vrijstelling. Dat kan ook gaan gelden voor ondernemers die er, wanneer de verplichting van kracht is, toch zelf één willen uitkiezen. De maximale uitkering van de verplichte AOV zal bij de arbeidsongeschiktheid niet erg royaal zijn – en daarmee dus niet afgestemd op de persoonlijke situatie van de ondernemer. Een zelfgekozen AOV die werkelijk past bij de persoon zal daarmee altijd lonen.
Voordelen zelfgekozen AOV
Omdat er bij de verplichte AOV ook een acceptatieplicht geldt waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen beroepen, zal de premie relatief hoog zijn. Iedere ondernemer betaalt dan dus dezelfde premie. En dat is natuurlijk lang niet voor iedereen even gunstig. Vooral niet voor een wat jongere ondernemer met een beroep waar weinig fysieke belasting aan te pas komt. “Een zelfgekozen AOV kunnen ondernemers zo flexibel samenstellen als ze zelf willen. De verplichte AOV niet", zegt John Meijvogel, productmanager AOV bij Klaverblad Verzekeringen. "Daarnaast kunnen ondernemers bij ons zelf kiezen welke dekking ze hebben, zoals de hoogte van de uitkering, eigenrisicotermijn (14 t/m 730 dagen), eindleeftijd en meer. En wordt de beoordeling van de arbeidsongeschiktheid gedaan op basis van het huidige beroep, in plaats van gangbare arbeid. Bovendien kan de AOV bij ons direct en zonder opzegtermijn en kosten worden opgezegd. Als de verplichte AOV toch gunstiger is voor de ondernemer, kan overstappen dus altijd.”