Brood

AMexpertpanel: 'Meer samenwerking tussen verzekeraar en broodfonds nodig'

Een broodfonds als geschikt alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering? “Mij niet gezien”, zegt het gros van de intermediairs die deelnemen aan het AMexpertpanel. Panelleden die bij een verzekeraar werken zijn iets positiever: vier op de tien zien de schenkkring als bruikbaar alternatief voor de AOV.

Onderzoeksbureau OneQuestion legde het AMexpertpanel enkele vragen voor over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en vroeg onder meer naar de ervaringen met en mening over broodfondsen. AMexperts zijn over het algemeen geen voorstander van schenkkringen.

Maximale dekking van 2 jaar minpunt

Dat hangt in verreweg de meeste gevallen samen met het gegeven dat een schenkkring doorgaans maximaal twee jaar dekking oplevert. Daarna is er vaak niets geregeld. Voor de meeste respondenten is dit het grootste nadeel dat kleeft aan deze inkomensvoorziening. Ook de afhankelijkheid van anderen wordt regelmatig genoemd als minpunt. “Als het risico te groot wordt, moeten deelnemers steeds meer bijdragen. Dat leidt tot afname van het aantal deelnemers en dus steeds hogere bijdragen”, zegt een van de panelleden.

Lage kosten pluspunt

Medewerkers van verzekeraars zijn iets positiever over de schenkkring dan intermediairs. Zo’n 40 procent van de deelnemers vindt het een bruikbare voorziening, tegenover 30 procent bij de adviseurs. Het belangrijkste pluspunt dat genoemd wordt zijn de lage kosten.

‘Broodfonds prima, maar wel in samenhang met een AOV met hoog risico’

Een intermediair die de schenkkring omarmt zegt positief te zijn over een broodfonds, “maar wel in samenhang met een AOV met een hoog eigen risico voor een periode van twee jaar”. De tussenpersoon ervaart dat klanten het concept van onderling verzekeren aansprekend vinden. “Al is het zaak op te passen met de samenstelling van het fonds: uniformiteit bij deelnemers en gelijke betrokkenheid zijn belangrijk.” Tip van deze intermediair is waar mogelijk te kiezen voor een lokale of regionale schenkkring.

Soms zit tussenpersoon zelf bij broodfonds

Een minderheid van de panelleden is zelf betrokken geweest bij de opzet of het beheer van een broodfonds voor zelfstandigen. Eén op de tien deelnemers heeft er ervaring mee. Een aantal intermediairs is zelf deelnemer in een broodfonds. Een van hen noemt het sociale aspect belangrijk. Wel stelt deze adviseur dat altijd nagedacht moet worden over het risico na twee jaar ziekte. Dat zegt ook een ander lid van een schenkkring. Volgens hem is het vooral een goede manier om de eerste twee jaar arbeidsongeschiktheid betaalbaar te houden. Een hybride vorm zou wat hem betreft de voorkeur hebben. “Er moet veel meer de samenwerking gezocht worden tussen verzekeraars en dit soort initiatieven.”