Pauline Derkman (Scildon) waarschuwt: 'ORV-premie zo laag, het kan bijna niet meer uit'
Net twee maanden is Pauline Derkman aan de slag als nieuwe ceo van Scildon. Het schrikt haar niet af om al een interview te geven. Door de wol geverfd in de levenmarkt en met het vertrouwen van de organisatie. Haar voornaamste taak? Scildon ‘drijvend houden’ in het geweld van de consolidatie. En dat is volgens Derkman zeker geen nihilistische opdracht.
Scildon toekomstbestendig houden. Dat is de opdracht die Derkman heeft gekregen. Maar simpel betekent in dit geval niet per se eenvoudig. “We zitten in een markt waar de concurrentie hoog is op de tarieven. Waar je schaal nodig hebt om je kosten onder controle te houden. Dat is balanceren.”
Digitaal wat digitaal kan
Het komt volgens Derkman aan op degelijke, rendabele producten. Ook daar geldt: niet te ingewikkeld en geen uitstapjes naar vreemde markten. “Dus daar kijken we samen naar met het intermediair. Wat is nou dat simpele productenpalet dat we als Scildon aan moeten bieden?” En vooral ook hoe. Digitaal wat digitaal kan, maar wel met een ‘persoonlijke touch’, vervolgt Derkman. “Want dat is waar we om bekend staan. We hebben een ontzettend hoge klanttevredenheid, een hoge medewerkerstevredenheid, we werken super samen met het intermediair. Dan moet je niet gaan veranderen, dan moet je behouden.”
Scildon blijft een traditionele levensverzekeraar. ORV’s, producten om vermogen op te bouwen (Scildon Beleggen, Easy B) en direct ingaande lijfrentes (DIL) om mee af te bouwen. “Dat is de aorta die we hebben”, zegt Derkman.
Voorzichtige stappen in pensioen
In pensioenen worden de eerste voorzichtige stappen gezet, maar tot de Wtp tractie krijgt is dat op een laag pitje. De premiebetaling verzekeren bij arbeidsongeschiktheid kan, maar verwacht van Scildon bijvoorbeeld geen arbeidsongeschiktheidsverzekering zoals concurrenten in de markt die wel aanbieden. “Dat zie ik ons niet snel doen. Ook niet omdat onze moeder heel erg op Leven closed book zit.”
Het Britse moederbedrijf Chesnara opereert in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland. Behalve Scildon is het ook eigenaar van Waard Leven, de closed book-onderneming die onlangs de Conservatrix-portefeuille overnam. In de groep van Chesnara is Scildon het enige bedrijf dat nog zelf producten verkoopt. Het roept de vraag op hoe passend dat is bij de holding. Wat als de beperkte schaal de verzekeraar toch in de weg zit om rendabel te zijn? Kan Scildon dan de volgende partij worden die ten prooi valt aan de consolidatie?
Slim keuzes maken
Derkman verwacht het niet. “Chesnara is heel blij met ons. Ze willen vier keer zo groot worden, dus onderdelen verkopen lijkt onlogisch. Onze dynamiek met ‘selling proposities’ is voor hen net iets anders, maar als wij gewoon slim keuzes maken en goed op de kosten blijven letten dan ben je in staat met je nieuwe productie en je uitloop van je portefeuille een stabiele basis te hebben.”