Verzekeringsvoorwaarden zijn voor tweeërlei uitleg vatbaar
Erfgenamen van een echtpaar dat een overlijdensrisicoverzekering had afgesloten van 150.000 euro, dachten dat ze konden rekenen op een totale uitkering van 300.000 euro. Dit omdat het echtpaar gelijktijdig was overleden. De intermediair van Quantum Leben AG had een andere lezing van de voorwaarden, maar de erfgenamen kregen gelijk van de geschillencommissie van Kifid. Omdat in dit geval twijfel bestond over de betekenis van een beding in de verzekeringsvoorwaarden heeft de lezing van een consument voorrang, voor zover deze lezing redelijk is.
Adviseur schendt zorgplicht
Een vrouw die nooit trouwde met haar inmiddels overleden partner, moet door Schreuder Groep schadeloos gesteld worden voor het mislopen van een uitkering van drie ton omdat zij niet als begunstigde op de ORV is opgenomen. Dat oordeelt het gerechtshof in Den Haag, dat daarmee een eerdere uitspraak van de Rotterdamse rechter verscheurt. De adviseur had verzuimd te checken wat de relatiestatus van het stel was. Door dat niet te doen heeft de adviseur bij het afsluiten van de ORV de zorgplicht geschonden tegenover de inmiddels overleden man en moet een vergoeding betalen.
Interpolis draait op voor fout AOV-advies Rabobank
Interpolis moet aan een Brabants importbedrijf de betaalde premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering terugbetalen. Daarmee draait de verzekeraar op voor het foute AOV-advies van een adviseur van de Rabobank in 2011. Bij toeval komt het bedrijf er na jaren achter dat het voor niets een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten voor een minderheidsaandeelhouder. De man is werknemer voor wie premie werknemersverzekeringen worden afgedragen. Op de administratiekosten na krijgt het bedrijf enkele tienduizenden euro’s aan premie retour van de verzekeraar, zo bepaalde de rechtbank in Zutphen.
Ziekte niet medische vast te stellen? Geen uitkering
Ben je overspannen, of is er sprake van een burn-out? Hoewel beide situaties tegenwoordig bijna als synoniemen van elkaar worden gezien, valt overspannenheid niet medisch meetbaar te maken. En hoewel spanningsklachten je wel belemmeren in je ondernemersbestaan, kom je daarmee als overspannen zzp’er niet per definitie in aanmerking voor een AOV-uitkering. Daar is een kapster inmiddels ook achter gekomen. Haar arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Aegon heeft dan ook terecht niet uitgekeerd, aldus de geschillencommissie van Kifid. Wel heeft de verzekeraar overigens een tijdelijke uitkering verstrekt ter ondersteuning.