Globe Wereldbol handen

Dit zijn de grootste buitenlandse verzekeraars van Nederland

DNB wil meer zicht hebben op buitenlandse verzekeraars met een bijkantoor in ons land. Om hoeveel partijen gaat het eigenlijk en wat is hun belang in de Nederlandse markt?


Het DNB-register telt 3 levens- en 28 schadeverzekeraars uit de EU met een bijkantoor in ons land. Daarnaast zijn er nog 23 verzekeraars met een bijkantoor actief dat onder een buitenlandse toezichthouder valt. Er is ook een groot aantal buitenlandse partijen dat in het DNB-register vermeld staat als partij die diensten verleent (zonder bijkantoor) aan ons land.

Premieomzet moeilijk te schatten

Welke premieomzet gemoeid is met de buitenlandse partijen die in ons land actief zijn, is moeilijk te schatten. In veel gevallen is het belang van de Nederlandse omzet niet substantieel genoeg om in jaarverslagen vermeld te worden. Onder het Solvency II-regime moeten verzekeraars wel vermelden wat de top 5 is van landen waar zij actief zijn. Hoort Nederland daartoe, dan staat ook de bijbehorende omzet vermeld.


Over 2020 hebben met zekerheid 38 verzekeraars uit het buitenland opgave gedaan van premieomzet in ons land. Ze boekten in totaal ruim 6 miljard euro premieomzet, 12 procent meer dan in 2019. Daarmee hebben ze een belang van zo’n 7 procent in de totale Nederlandse verzekeringsmarkt.


Allianz en Eucare grootste buitenlandse partijen

De grootste van de buitenlandse partijen is Allianz Benelux (België), die bijna 1,7 miljard euro aan premie-inkomsten boekt in Nederland. Binnen het internationale Allianz-concern zijn ook Allianz Worldwide Partners (reisverzekeraar Global Assistance) en Global Corporate & Specialty actief in ons land. Het Maltese Eucare, dat in 2019 is begonnen als een van de risicodragers achter de Aevitae-zorgverzekering, was over 2020 de nummer twee met ruim een half miljard omzet.

De top 5 en hun omzet over 2020:

  • Allianz Benelux € 1.658 mln
  • Eucare € 532 mln
  • iptiQ € 446 mln
  • FM Insurance € 408 mln
  • MS Amlin € 391 mln
Meer weten over de cijfers van de buitenlandse verzekeraars?

Een overzicht is te vinden in het AMjaarboek 2021.