Dat de sector hiervoor de overheid nodig heeft, blijkt volgens hem wel uit het provisieverbod uit 2013. “Dat de adviseur door de klant wordt betaald, dat is toch fantastisch? Daar heeft de sector zelf niet voor gepleit, maar als je het nu vraagt aan adviseurs, zal iedereen beamen dat dat toch wel een verdomd goed besluit is geweest.”
Als je dat vertaalt naar 2024, waarom zou je dan als overheid de sector niet dwingen om meer voor duurzaamheid te kiezen, vraagt Van der Lubbe zich af. “We hebben allemaal kinderen, we maken ons allemaal zorgen als burger. Moeten we niet met zijn allen wat meer naar de langere termijn kijken?”
Doelgroep die het zich kan veroorloven
Waarom juist Viisi de partij is die denkt de boel in beweging te kunnen krijgen? Het antwoord daarop ligt verborgen in de doelgroep die de hypotheekadviesketen naar eigen zeggen stevig in handen heeft. “De hoogopgeleide starter die het zich kan veroorloven om over duurzaamheid na te denken. Om bio-producten te kopen, maar ook bij grotere uitgaven, zoals isolatie en warmtepompen, in de lange termijn te investeren. We horen daarom ook geregeld in gesprekken met andere partijen in de branche terug als we het hierover hebben: ‘als íémand de juiste klanten hiervoor heeft, zijn jullie het wel’.”
Banken, regiepartijen en andere geldverstrekkers
Maar goed, daarbij blijft het in de beleving van Van der Lubbe dan ook. Geen enkele partij waarmee hij het gesprek aanging over kapitaalverschaffing, hapte vooralsnog toe. Regiepartijen, banken en andere geldverstrekkers: ze zijn enthousiast over het plan van Viisi, maar daar stopt het dan ook. Voor de pensioenfondsen is Viisi nog te klein en bij de banken is er sprake van een conflict of interest met de retailtak, ervaart Van der Lubbe. Wie hij hier allemaal over heeft gesproken, houdt hij voor zich.