Onlangs hebben twaalf woningbouwpartijen, waaronder Vereniging Eigen Huis, onderling afspraken gemaakt over het versnellen van het bereiken van het doel van honderdduizend nieuwe woningen per jaar. Tijdens de landelijke Woontop in Den Haag vroegen deze partijen om steun vanuit de politiek. Volgens hen is een derde van de woningen alleen bereikbaar voor starters als de overheid jaarlijks een bijdrage levert van drie tot vijf miljard euro.
Belemmeringen wegnemen
Het derde en laatste punt dat OpMaat aandraagt, is het wegnemen van financiële en juridische belemmeringen voor woningcorporaties om woningen met koopoplossingen te verkopen. Volgens Van de Kuit is het noodzakelijk om niet alleen naar nieuwbouw maar ook naar bestaande bouw te kijken. “De belangrijkste vraag is: wie is er nou eigenlijk verantwoordelijk voor sociale koop?”
Alleen met een pasklaar antwoord op die vraag vallen belemmeringen weg te nemen, is de directeur van OpMaat van mening. “Iemand moet verantwoordelijk worden voor sociale koop. Op het moment dat de overheid zou zeggen dat zij willen dat bijvoorbeeld corporaties de rol voor sociale koop op zich nemen, dan moeten ze ook de belemmeringen opheffen. Zo kunnen corporaties makkelijker producten zoals KoopGarant inzetten.”
Rol van de hypotheekadviseur
Ook bij de hypotheekadviseur ligt er een verantwoordelijkheid, om starters echt mee te nemen in het hele aankoopproces, inclusief koopoplossingen. Van de Kuit: “Het is van belang dat hypotheekadviseurs goed worden voorgelicht. Een product als KoopStart of KoopGarant is toch net even wat anders dan de traditionele weg om een woning te kopen. Er zitten wat meer afspraken in. Bij bijvoorbeeld KoopStart wordt er nog een bedrag afgerekend als de woning wordt doorverkocht. Je krijgt niet zomaar een cadeau van 50.000 of 60.000 euro. Daar zitten voorwaarden aan.”
OpMaat speelt hierin een rol door in opdracht van de woningcorporatie of projectontwikkelaar uitleg te geven over hoe KoopStart en KoopGarant werken. Zo woont iemand van de stichting bijvoorbeeld een verkoopmanifestatie van een project bij, waar naast de makelaar en projectontwikkelaar ook een hypotheekadviseur aanwezig is. Van de Kuit: “Op deze manier informeren we de hypotheekadviseur over de mogelijkheden voor sociale koopwoningen. Met deze informatie kan de hypotheekadviseur starters goed informeren bij het kopen van een huis.”
'Niets doen is geen optie'
Volgens OpMaat is het aanbieden van sociale koopwoningen cruciaal voor de samenleving, omdat het uiteindelijk leidt tot financiële zelfredzaamheid. “Wij willen dat starters op een verantwoorde manier de stap naar de koopmarkt kunnen zetten”, aldus Van de Kuit. “Daarnaast verlaagt het de druk op de markt van sociale huurwoningen. Er moet gewoon iets gebeuren. Niets doen is geen optie. Daarvoor is het tekort te hoog opgelopen.”