Het nadeel voor Nationale Waarborg: de bankgarantie vormt slechts een klein aspect binnen het gehele hypotheektraject. Staan ze überhaupt wel prominent op de prioriteitenlijst van de softwarehuizen? Kalkman: “Nee joh, helemaal niet. Dat snap ik ook wel. Het gaat in ons geval niet over een keuze die je voor dertig jaar maakt. De bankgarantie is maar een klein onderdeel van het hypotheekproces.”
Adviseur kan verzekering veel eerder adviseren
Aan de andere kant gooien problemen met de bankgarantie wel veel zand in de motor. Je kunt het maar vast geregeld hebben, in een periode die al heel stressvol is voor de meeste huizenkopers. Hoe eerder, hoe beter, lijkt het devies.
Maar volgens Kalkman ziet de hypotheekadviseur dat niet altijd zo. “Die heeft dan het gevoel dat ‘ie eraan vastzit, als hij of zij de bankgarantie al vroeg stelt. Terwijl die klant er al aan vastzit op het moment dat die de koopovereenkomst tekent.” Dat is dus vooral een kwestie van perceptie, schat ze in.
Aantal verzekerde bankgaranties te laag
Van hetzelfde laken een pak wanneer het gaat over de verzekerde bankgarantie. Voor 25 euro extra dekt Nationale Waarborg de garantiesom wanneer de hypotheek uiteindelijk toch niet doorgaat als gevolg van een overlijden, ziekte of onvrijwillige werkloosheid.
Toch sluit nog steeds drie kwart van de huizenkopers die bij Nationale Waarborg aankloppen geen verzekering af. Ongelofelijk, vindt Kalkman. “Waarom niet iedere garantie met een verzekering wordt afgesloten is mij een raadsel. Dan gaat je klant voor tienduizenden euro’s de boot in, terwijl je dat voor iets meer dan twee tientjes af had kunnen kopen.”
Óf de adviseur onderschat het risico, óf de huizenkoper. “Heel gek, los van wie hier debet aan is. Dit wordt wel ons speerpunt voor 2024: adviseurs met behulp van voorlichting nog duidelijker laten zien wat de risico’s zijn als je de verzekering niet afsluit. We komen sowieso ieder kwartaal met een online magazine, waarin we dit soort verhalen vertellen.”
Bieden met Zekerheid in de steigers
Ook op productvlak verbreedt Nationale Waarborg haar dienstverlening. In 2021 lanceerde ze het BankGarantieZeker-certificaat in het geval van financiering zonder voorbehoud. “We vinden wel iets van zo’n vorm van financiering, maar je kunt er wel principieel tegen zijn; in de praktijk heb je vaak niets aan die principes. Dan kun je het maar beter veilig faciliteren.”