De afgelopen periode waren de ogen geregeld gericht op de dertiende etage van het Utrechtse World Trade Center, de thuishaven van NHG.
De flexibele hypotheek maakte als proefballon al behoorlijk de tongen los. Maar ook de wens van NHG om haar garantieregeling goedkoper te maken en uit te breiden voor leningen van maximaal 25.000 euro voor verduurzaming passeerde niet ongemerkt.
“Kunnen grotere rol spelen”
Inmiddels lopen daarover de gesprekken met Den Haag, erkent NHG-voorzitter Carla Muters desgevraagd. Ze geeft ook aan niet te zijn geschrokken van bepaalde uitspraken, zoals van hoogleraar Peter Boelhouwer die beweerde dat bij NHG ‘het geld tegen de plinten opklotst’. Of van eerder geuite en opnieuw aangehaalde kritiek vanuit Vereniging Eigen Huis dat NHG met haar borgtochtprovisie ‘een verdienmodel’ is geworden voor de overheid.
Muters: “Nee, het is juist goed dat dit wordt gezegd. Waar het om gaat is dat wij als NHG veel mogelijkheden en fondsvermogen hebben en wij dit beter kunnen en willen benutten. Gevraagd werd of de borgtochtprovisie niet omlaag zou kunnen, of dat we niet meer met dat geld kunnen doen. Dat vind ik allebei goede punten. We zijn ook van mening dat we een grotere rol kunnen spelen.”
Inzetten voor vernieuwing
Sterker nog: NHG wil dat Den Haag haar veel meer gáát inzetten voor vernieuwingen, zoals de garantiestelling voor leningen voor woningverduurzaming. “Denk rond dit soort problemen ook aan ons als organisatie en oplossing, in plaats van weer een nieuw fonds op te richten”, roept Muters op.