Betaaltransacties meenemen binnen kansrijke hypotheekaanvragen die wel enig maatwerk vragen: het lijkt er toch echt van te gaan komen.
Nu toezichthouders steeds strenger naar validatie van gegevens binnen maatwerkaanvragen kijken, zijn hypotheekverstrekkers vaker bereid hun bruto-bril af te zetten. Zo lijken alle puzzelstukken op hun plaats te vallen. Ockto is er in ieder geval klaar voor en hoopt dat voor het einde van het jaar het eerste treintje van hypotheekadvies en -verstrekking inclusief betaaltransacties rijdt.
Tijdens een rondetafelsessie die Ockto hield en waar twintig prominente spelers binnen de hypothekenbranche bij aanwezig waren, stond eigenlijk maar één onderwerp op de agenda: de toegevoegde waarde van banktransacties binnen de hypothekensector.
Volgens Gert Vasse, één van de directieleden van Ockto, is de hypotheekadviseur zich inmiddels wel bewust van die toegevoegde waarde en komen betaaltransactiegegevens geregeld terug binnen adviesrapporten rond maatwerkhypotheken. ‘Kansrijke hypotheekaanvragen’ noemt hij het zelf steevast.
Kloof acceptatie en advies
Maar belandt het hypotheekadvies uiteindelijk op het bureau(blad) van de geldverstrekker, dan wordt in de regel nog steeds het bruto-inkomen als uitgangspunt genomen.
Vasse heeft het over een kloof tussen adviseur en acceptant. “De adviseur gebruikt al best veel data in dit soort situaties, maar de hypotheekverstrekker gebruikt slechts een subset daarvan voor de acceptatie.”
Wel ziet Vasse dat die kloof steeds kleiner wordt. Met een zetje vanuit de toezichthouder, die van de hypotheekverstrekkers verlangt dat ze ontvangen en gebruikte gegevens ook echt valideren in het geval van maatwerk. Komt de huur die iemand betaalt wel overeen met het bedrag dat aan de adviseur en vervolgens de acceptant is doorgegeven? “Dan kunnen banktransacties uitstekend dienen als bewijs daarvan”, legt Vasse uit.
Markt verlangt maatwerk
Maar ook de situatie waar de hypothekenmarkt zich momenteel in bevindt, leent zich uitstekend voor het meer gaan gebruiken van betaaltransactiegegevens binnen het hypotheekadvies.
Als we, gechargeerd gezegd, een knop omzetten, kunnen de hypotheekadviseurs bij de banktransacties. En de hypotheekverstrekker kan daar op haar beurt ook bij wanneer de adviseur een hypotheekaanvraag naar de acceptant toestuurt”
Vasse: “Ik begrijp uit gesprekken met serviceproviders dat één op de vier hypotheekaanvragen die zij binnenkrijgen inmiddels een maatwerk- of explainaanvraag is; dat zag je veel minder toen het nog hartstikke druk was. En met meer behoefte aan maatwerk, wordt die netto-informatie vanuit banktransacties ook veel waardevoller.”
Lees de uitgebreide versie van dit artikel op AMweb