“Ik moest even nadenken over hoe je dit thema precies bedoelde, maar ik denk dat het meer zo is dat de huurmarkt de smeerolie van de woningmarkt zou móéten zijn”, aldus Bänziger van Achmea. “Hoewel ik niet zo geloof in de tegenstelling tussen huurmarkt en koopmarkt: we moeten het echt meer als één markt gaan zien. Of we het nu hebben over smeerolie of niet: er is een tekort aan woningen, of een overschot aan mensen. Zolang er een tekort is, hou je die spanning.”
Rabobank: huurmarkt wél smeerolie
Stefan Groot (Rabobank) ziet dit net iets anders. “Ik denk dat de huurmarkt wel degelijk de smeerolie van de woningmarkt is. Juist daarom loopt de woningmarkt nu vast: omdat er te weinig olie in de motor zit. En dan gaat het knarsen.”
Daarvoor hoef je volgens Groot alleen maar naar de vrije huursector te kijken. “In de koopsector en in de sociale huursector heeft die krapte weinig negatieve invloed voor de mensen die er al wonen. Sterker nog: huiseigenaren profiteren van waardestijgingen. Maar in de vrije huursector zie je bij schaarste de prijzen snel hard oplopen. Wat een rem zet op de vraag en de markt zo weer in evenwicht brengt.”
Vrije huursector slechts een klein onderdeel
In de ogen van Staps (Florius) vormt niet de vrije huursector, maar juist de sociale huur en de overgang naar een koopwoning, de smeerolie. “Juist daar zit amper doorstroming in en blijft men zitten waar men zit.” De vrije huursector is in zijn ogen te klein om een rol van betekenis te kunnen spelen in het vlottrekken van de markt. “Dan hebben we het maar over een paar procent van het totaal. Het is wel waar dat je in dat segment het beste de verhoudingen terugziet in de dynamiek. In de vorm van prijzen die stijgen, maar ook het misbruik maken van de situatie.”
Bänziger: “Is marktwerking dan hetzelfde als misbruik?” Dat is evident aan krapte, volgens Staps. “Dat zie je nu toch? Er worden krotten verhuurd voor hoge prijzen, zonder onderhoud en verduurzaming.” Waarmee we de vrije huursector niet in het verdomhoekje moeten drukken volgens Groot. “Je wilt juist meer aanbod, zodat de huren kunnen worden verlaagd. Het woningmarktbeleid van nu drukt de huurprijzen op de korte termijn, maar verlaagt het aanbod op de langere termijn. Waardoor de prijzen in het overblijvende marktsegment alleen maar zullen stijgen.”
Lees de uitgebreide versie van dit artikel op AMweb.