Hand met sleutelbos

Signalen uit de hypotheekbranche

Voorzichtig herstel of kortstondige opleving?

Hoewel de maand januari weinig reden voor optimisme bood, klonken de geluiden vanuit de hypothekenbranche gedurende in februari weer positiever. Is er sprake van een kortstondige opleving? Of lijkt zich aan de horizon een voorzichtig herstel aan te kondigen? AM legde deze kwestie aan een aantal hypotheekpartijen voor.

De hypothekenbranche trok de aanvraagmalaise die in 2022 was ingezet moeiteloos door naar het begin van 2023. Het aantal hypotheken dat in januari 2023 via HDN werd aangevraagd, was gehalveerd ten opzichte van het jaar ervoor. Qua aantallen was dit min of meer vergelijkbaar met de hoeveelheid hypotheekaanvragen in november en december 2022.

Betere cijfers in februari

In februari klonken de cijfers echter een stuk optimistischer: 31.553 hypotheken werden er via HDN aangevraagd. Negentien procent meer dan de afgelopen maanden. Nog steeds staat dit aantal in schril contrast met het aantal hypotheken dat een jaar eerder werd aangevraagd (het aantal ligt met -56 procent ten opzichte van 2022 verhoudingsgewijs zelfs lager dan in januari), maar vanuit de branche klinken er hier en daar toch wel voorzichtig wat positievere geluiden door.

Het aantal overbiedingen was bijvoorbeeld een stuk hoger dan een paar maanden eerder. En de meeneemregeling of ‘verhuisregeling’, waarbij huizenbezitters een deel van hun huidige hypotheek (in de regel met een lagere rente) mee kunnen nemen naar een nieuwe woning, is in trek, blijkt eveneens uit cijfers van HDN. De helft van de doorstromers maakt gebruik van deze regeling.

Kortstondige opleving of voorzichtig herstel?

Heeft de hypotheekbranche de bodem van de put in januari bereikt en kan men voorzichtig weer wat naar boven kijken? Of is het op zijn hoogst een opleving, waar we verder nog niet veel conclusies aan kunnen verbinden?

Martin Hagedoorn van Ingage Franchise, waar de labels De Hypotheekshop, Hypokeur en Huis & Hypotheek onder vallen, hoort ook van adviseurs dat de markt weer wat lijkt aan te trekken. Het aantal afspraken neemt weer toe en woningen worden sneller en vaker voor de vraagprijs verkocht. “Het is wel gissen naar verklaringen daarvoor. We zijn de winter grotendeels door, de gasprijzen dalen en de hypotheekrente is tussentijds ook weer wat gedaald. Een recessie lijkt afgewend en dat zou ervoor kunnen zorgen dat mensen weer wat meer vertrouwen krijgen in de economie en in de woningmarkt.”

Overbieden zonder voorbehoud in de hoofdstad

Wat Hagedoorn wel verbaast, is dat er, met name in Amsterdam, inmiddels alweer wordt overboden en dat kopen zonder voorbehoud van financiering ook weer terug lijkt in de hoofdstad. “Maar goed, Amsterdam is ook wel een woningmarkt op zichzelf”, nuanceert hij. Of het herstel is ingezet? Daar durft hij zich nog niet aan te wagen. “Maar het zijn wel positieve signalen, die sneller komen dan ik had gedacht. Het zwartste scenario lijkt niet meer heel erg realistisch.”

Lees op AMweb de volledige versie van dit artikel, waarin ook Frank Soede (BLG Wonen) en Menno Luiten (De Hypotheker) hun visie op de hypotheekmarkt geven.