Column

Is ChatGPT als hypotheekadviseur de toekomst?

Een persoonlijke droom wordt binnenkort werkelijkheid. Dat is mijn overtuiging nu ChatGPT en andere chatbots voor een breed publiek beschikbaar komen. Mensen advies geven is enorm leuk werk. Maar met een verkrampte nek op een toetsenbord in hoog tempo toetsen aantikken om het advies over te brengen, is niet iets waar mensen voor gemaakt zijn. Als je weet wat je gaat tikken, waarom kan de computer dat dan niet meteen voor je doen?

Het lijkt erop dat we niet ver zijn van chatbots die op spraakcommando e-mails kunnen schrijven en informatie kunnen delen. De volgende vraag is uiteraard: kan een chatbot al het werk op ons kantoor overnemen? Onze ervaringen tot nu toe:

Chatbot als adviseur

Laten we positief beginnen. Een chatbot kan prima uitleggen – in 100 woorden, aan iemand van 25 jaar – wat het verschil is tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Dit gebeurt op basis van feitelijke informatie die op internet volop vindbaar is. Maar is dit advies? Nee, dit is informatie. De meerwaarde en kunde van een adviseur is om te begrijpen wat er nu en later speelt bij iemand en op basis hiervan de juiste keuzes te maken. Hierin schiet ChatGPT nog ernstig tekort.

Wat ook niet helpt is dat ChatGPT is getraind op informatie tot en met 2021. Verouderde informatie dus. Daar kun je weinig mee als je exact wilt nagaan wat iemand precies aan netto lasten gaat betalen.

Chatbot als alwetende collega

Een robot ‘weet’ natuurlijk niets, het kan alleen zaken opzoeken. Maar dat opzoeken is wel iets waar mensen niet supergoed in zijn. Dus een vraag ‘zoek een geldverstrekker waarbij je met een hoog variabel inkomen en een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd 100 procent van de marktwaarde kunt lenen’ kan in principe uitstekend beantwoord worden. De informatie zal wel ergens te vinden moeten zijn. Dergelijke informatie staat nu vooral opgeslagen op interne kennissystemen (intranet) en niet op het openbare internet. Maar zodra de bot ook toegang krijgt tot ons intranet, is hij van harte welkom op de werkvloer als assistent van iedereen!

Chatbot als content writer 

Over ChatGPT voor het maken van content en code is inmiddels al heel veel geschreven. Wij hebben het ook uitgeprobeerd. Het mooie is: je hebt een medewerker die uiterst productief is en nooit klaagt over de hoeveelheid werk of de kritiek die je hebt op het werk. En hij kost praktisch niets. Zo’n productieve, gratis assistent die geef je uiteraard een (werk)plek op je kantoor. Baat het niet, dan schaadt het niet. Soms komt er zelfs mooie inspiratie uit en betere artikelen dan zonder hulp van de bot. Dus voor deze functie: meteen aangenomen!

We krijgen er steeds meer nuttige assistenten bij. Dat zorgt voor meer productiviteit. Maar kwaliteit, creativiteit en originaliteit zullen nog even bij adviseurs van vlees en bloed vandaan moeten komen.

Hendrik Schakel

Hendrik Schakel is mede-oprichter en adviseur bij Viisi Hypotheken