Top 100

Omzet top 100 intermediair groeit naar 2,8 miljard

De grootste honderd intermediairbedrijven van Nederland hebben in 2021 gezamenlijk een omzetgroei geboekt van 9 procent, zo blijkt uit de nieuwe AM top 100. Die is inmiddels goed voor 2,8 miljard euro aan inkomsten. Aon blijft de nummer 1; de lijst kent tien nieuwkomers.

De wisselingen in de ranglijst weerspiegelen de aanhoudende overnamegolf in het intermediair. De grootste nieuwe naam is nummer 3 Alpina, ontstaan uit de fusie tussen Voogd & Voogd en Heilbron, die ook de voormalige top 100-kantoren Claeren en Uiterwijk Winkel heeft opgeslokt. Andere bekende namen die zijn overgenomen, zijn onder meer Geijsel Kroon (nu Quintes) en Mutsaerts (nu VLC & Partners).

Heinenoord nieuw in top 10

In de top 10 woedt een fel gevecht tussen steeds meer spelers die hun omzet tot boven de 100 miljoen euro weten te vergroten. Mede dankzij overnames heeft NN-dochter Heinenoord (8e) een plek in de top 10 veroverd. You Sure is met een omzetverdubbeling de grote stijger: die staat op het punt de top 10 te betreden.

NN (nog) nipt groter dan ASR

Twee verzekeraars spelen een prominente rol in de top 100: ASR en Nationale-Nederlanden. Tegenover een rustig overnamejaar bij ASR zet NN via Heinenoord een aantal stevige aankopen. Samen met Zicht vormt het inmiddels een cluster van 120,6 miljoen euro omzet en dat is nipt meer dan ASR, dankzij de aankoop van een meerderheidsbelang van 70 procent in Heinenoord. Dat groeide met onder meer Wuthrich, QBenefits en Intergroup.

ASR sloeg recentelijk echter terug met de overname van Aegon, waardoor het concern in een klap de intermediairtak uitbreidt met top 100-spelers (en Aegon-dochters) Nedasco, Robidus en Aegon Bemiddeling. Dat zorgt voor een gezamenlijke omzet van ruim 165 miljoen euro, zodat ASR opeens een serieuze belager wordt voor Alpina, het fusieresultaat van Voogd & Voogd en Heilbron.

Krimp bij Aon en WTW

Familiebedrijf Veldsink weet de gestage groei vast te houden en neemt in 2021 onder meer Van Bruggen Adviesgroep, Schinkel Adviesgroep, DomburgvandePanne (Bodegraven) en Connect Assuradeuren (Wognum) over. Bij de grote beursmakelaars is het niet alleen maar groei wat de klok slaat: koploper Aon verliest 1,5 procent omzet en nummer 10 WTW (Willis Towers Watson) geeft zelfs bijna 5 procent prijs.

Het groeiende Söderberg-netwerk telt inmiddels 28 namen, waarvan er een aantal in de top 100 staan. Gezamenlijk zijn de kantoren met een Söderberg-minderheidsdeelneming groter dan nummer 4 ASR.

Nieuwkomers

Voor het eerst in de top 100 staan partijen als CMIS (inmiddels omgedoopt tot Ingage), die met de formules De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek goed is voor een top 25-notering. Ook de Söderberg-deelnemingen Expat Mortages en MZA, de afkorting van Molenaar en Zwarthoed uit Volendam, halen de lijst, net als ABW uit Dordrecht, volmachtkantoor gespecialiseerd in transport. Datzelfde geldt voor allroundkantoor Mulderij uit het Drentse Hollandscheveld.

Benieuwd naar de volledige AM top 100? Die download je hier