Column

Onrust op de woningmarkt betekent weer back to basics

Er is onrust op de woningmarkt en hypotheekadviseurs zien hun omzet dalen. Dus moeten er nieuwe verdienmodellen worden gevonden.

Deze zinnen hoor je in bijna elk gesprek met collega’s uit de branche. Concreet betekent het dat hypotheekadviseurs wat minder werk hebben en in deze extra tijd bedenken hoe ze toch nog wat geld erbij kunnen verdienen. Bijvoorbeeld door woningen te verkopen voor hun klanten of om eens te kijken of er niet een verhoging van de hypotheek kan plaatsvinden om de woning te verduurzamen.

Adviseurs hebben weer meer tijd voor klant

Het goede hieraan is dat adviseurs weer de tijd hebben én nemen om hun klanten extra aandacht te geven en goed te helpen met advies over hun woning en financiële situatie. Het minder goede is dat blijkbaar het geven van uitstekend hypotheekadvies niet iets is waarmee op elk moment een gezond inkomen kan worden verdiend. Of dat er in het verleden met beperkte kwaliteit en aandacht voor de situatie van een klant toch goed geld kon worden verdiend.

Ruimte voor klantvriendelijkheid

Blijkbaar is het aantal hypotheekadviseurs in Nederland en de geleverde kwaliteit van de dienstverlening afgestemd op schaarste en topdrukte. Niet vreemd na jaren van dalende rentes en een oververhitte woningmarkt. Een markt die eindelijk wat afkoelt, betekent dat er nu ruimte komt om de dienstverlening efficiënter en klantvriendelijker te maken. Dus spreken met en luisteren naar klanten en aan de hand daarvan de dienstverlening beter maken. Back to basics noemen we dat bij Viisi.

Experimenten met nieuwe diensten

Tegelijkertijd is het natuurlijk goed om te experimenteren met nieuwe diensten en nieuwe manieren van adviseren. Dat is naar mijn mening niet zoeken naar nieuwe verdienmodellen, maar uitproberen van (hopelijk) waardevolle diensten. Als het dan weer drukker wordt, kun je meer voor je klanten doen en er meer mee verdienen. Met hetzelfde, vertrouwde ‘verdienmodel’: hartstikke goed advies geven en klanten ontzorgen.

Hendrik Schakel

Hendrik Schakel is mede-oprichter en adviseur bij Viisi Hypotheken