Slimme machines die minder lucht verpakken

Het gebruik van slimme inpakmachines neemt snel toe, nu er steeds meer semi-automatische varianten op de markt komen. Hoewel ze op detail verschillen, is het doel hetzelfde: efficiënter verpakken en dus minder lucht vervoeren. In dit artikel een groot aantal voorbeelden van slimme machines en andere passende verpakkingsoplossingen.

Bol.com nam begin september een nieuw wapen in gebruik in de strijd tegen te grote verpakkingen: een multi-inpakmachine gebaseerd op CMC CartonPack. Uniek aan deze machine is dat een medewerker niet meer handmatig meerdere producten in een doos hoeft te stoppen, maar dat de machine de artikelen gezamenlijk meet om het formaat van de doos te bepalen. De Nederlandse e-commercereus heeft ook tien machines in gebruik die een doos op maat maken voor losse artikelen. De verhouding is momenteel 60/40 in het Bol.com-fulfilmentcenter, zegt woordvoerder Joost Morel. “Dat betekent dat 40 procent van de bestellingen uit meerdere artikelen bestaat.” De multi-inpakmachine kan 450 bestellingen per uur verpakken. In het voorjaar van 2022, als het fulfilmentcentrum is uitgebreid, komen er vijf nieuwe multi-inpakmachines bij. Morel rekent uit dat er dan 2.700 bestellingen per uur verpakt kunnen worden.

Bol.com (video links) zegt met de slimme verpakkingsmachines te besparen op karton, lucht in de pakketjes en daarmee op CO2-uitstoot. Tussen 2018 en 2020 heeft het bedrijf naar eigen zeggen de CO2-uitstoot per pakket teruggebracht met 39 procent. De besparing sinds de inzet van de multi-inpakmachine is volgens Morel nog niet te specificeren. “Dat wordt waarschijnlijk duidelijker wanneer de vijf nieuwe machines mee gaan draaien.

Bol.bom inpakmachine

Inpakmachine van Omoda 

Ook schoenenretailer Omoda (video rechts) maakt gebruik van een slimme, duurzame inpakmachine. Het gaat om de Cut It-machine. De oplossing bestaat uit een dozeninsnijmachine die de inhoud van de verpakkingsdoos opmeet en de verzenddoos automatisch insnijdt op het juiste formaat. Vervolgens vouwt de machine de doos en wordt er automatisch een deksel opgezet. De deksel wordt verlijmd en kan worden voorzien van een openingsstrip.

Duurzaam verpakken staat hoog op de agenda van Thuiswinkel.org. Onderzoek in samenwerking met Connekt heeft uitgewezen dat aanpasbare dozen de beste vullingsgraad geven. Wanneer er veel verschillende soorten en maten producten in grote hoeveelheden verpakt moeten worden, is een verpakkingsmachine een goede oplossing. Ellen de Lange, adviseur duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, ziet dat er de laatste jaren steeds meer van dit soort machines op de markt komen die eventueel ook op huurbasis gebruikt kunnen worden. De introductie van kleinere en semi-automatische machines brengt slim inpakken ook binnen het bereik van kleinere webwinkels. 

“De belangrijkste reden waarom wij hier aandacht aan schenken is duurzaamheid”, zegt De Lange. “Minder lucht vervoeren betekent dat er meer pakketten in een voertuig passen, waardoor de CO2-uitstoot per pakket daalt.” Daarnaast kan een slimme inpakmachine – en dus het automatiseren van processen – interessant zijn voor webshops die met personeelstekorten kampen. Ook kostenbesparing kan een reden zijn om op maat te verpakken. Efficiënte verpakkingen kunnen er misschien toe leiden dat een webshop geen tien maar zeven containers per dag vervoert. De Lange: “Belangrijker is echter dat de consument het belangrijk vindt. Ze ervaren een te grote doos als niet positief, en de webshops worden daar steeds meer verantwoordelijk voor gehouden. Wanneer je als webwinkel wilt professionaliseren, is dit belangrijk om mee te nemen in de afwegingen.” Sowieso adviseert De Lange om regelmatig de verpakkingen tegen het licht te houden. “Als je groeit in aantallen of in assortiment, is het goed om opnieuw te bekijken wat de meest efficiënte verpakking is.” 

Doordat er steeds meer (semi-)automatische varianten op de markt komen, neemt het gebruik van slimme inpakmachines toe. Hieronder een viertal voorbeelden van machines. Op detail verschillend, maar altijd met hetzelfde doel: efficiënter verpakken en dus minder lucht vervoeren. 

Luchtreductie zonder slimme machine

Ook zonder slimme inpakmachine is het mogelijk om serieuze luchtreductie te realiseren. Slim orderen en strakke afspraken maken is daarbij de basis. De inmiddels failliete kampeerwinkel Vrijbuiter had meerdere formaten dozen op maat gesorteerd en direct achter de inpaktafels gepositioneerd. Zo konden de verschillende soorten goederen eenvoudig in de kleinst mogelijke doos gestopt worden. De dozen werden bovendien gerecycled en als opvulmateriaal gebruikt. 

Stapelapplicatie

Een andere optie voor webshops die geen machine hebben die een doos om een product vouwt, is een stapelapplicatie als Stack Assist van FPC. Die stapelt de verschillende artikelen efficiënt, waarna de kleinst mogelijke doos geselecteerd kan worden.

Daarnaast is de softwaretool Packsize ‘PackNet Dim relevant als het gaat om slim inpakken. De tool berekent de kleinst mogelijke verpakking voor meerdere producten. Hierbij houdt de tool er rekening mee dat sommige producten in elkaar passen: twee bekers die gestapeld verpakt kunnen worden, of een kussen dat in een prullenbak opgestuurd wordt.

Verpakkingen

Anders dan een doos

Voor diverse branches is het overigens niet nodig om een logge, kartonnen doos te gebruiken. Met name bij kledingwebshops zijn er dunnere en lichtere oplossingen beschikbaar, zoals een stevige enveloppe. Ook wordt in de textielbranche vaker gekozen voor (plastic of papieren) zakken die soms zelfs door de brievenbus passen.
 

Veer Motion Solutions (VMS) vertegenwoordigt de Fast Pack-machines van Sitma. Opvallend is dat de producten niet in een kartonnen doos worden verpakt, maar in stevig verzendklaar papier of golfkarton. Uniek is het niet (CMC heeft bijvoorbeeld de Paper-Pro), maar de Sitma-machine kan wel een veel hogere snelheid behalen. Per uur worden 2.000 tot 3.500 pakketten op maat ingepakt. Ook is het mogelijk om niet alleen naar de hoogte en lengte te kijken, maar tevens naar de breedte van het pakket. Hiervoor heeft VMS de Sitma E-Wrap, die 900 orders per uur verwerkt.
VMS-eigenaar Niels van der Sloot legt uit hoe de Fast Pack-machine werkt: een medewerker legt een bestelling, bestaande uit één of meer producten, op de inductieband, waarna de machine de dimensies scant. Vervolgens wordt het Kraft-papier op de juiste lengte gesneden, om de breedte van de order gevouwen en vastgemaakt met een lijmstreep. 

Een methode om eenvoudig lucht aan het product te onttrekken, is vacumeren. PostNL heeft bijvoorbeeld de fashionpack, een oplossing om zowel semi-machinaal als handmatig kleding te vacumeren. Doordat de bestellingen daardoor vaker door de brievenbus passen, wordt er niet alleen CO2 bespaard tijdens de bezorging, maar zijn de kosten voor de webwinkelier ook lager. Als vacumeren te kostbaar is of een product hiervoor te kwetsbaar is, dan is sealen (met aandrukrol) een alternatief.

Opgerold pakket

Als we dan toch in de kledingbranche blijven, kan Rollor Packaging in dit overzicht niet ontbreken. Jassen en truien worden in speciale zeshoekige dozen gerold, waardoor ze kreukvrij aankomen bij de consument. Volgens de leverancier resulteert dit in minder retouren. De kleding die wél geretourneerd wordt, hoeft niet tot nauwelijks opnieuw geconditioneerd te worden om weer in de stellingen te leggen.

Statiegeld

Kan verpakken dan nóg duurzamer? Ja. Kijk naar de ecobox van Paardekooper en Omoda: een herbruikbare verzenddoos met statiegeld. Eenmaal leeg stuurt de consument de doos opgevouwen via de brievenbus retour. Al na vier keer hergebruiken is het waterverbruik lager dan van een reguliere doos. Na tien keer is het omslagpunt volgens de ontwikkelaars bereikt voor het energieverbruik en voor de CO2-uitstoot na 26 keer. De ecobox kan zeker vijftig keer worden hergebruikt.